Nieuwsbrief Februari 2011

Nieuwsbrief duif  Februari 2011-1

Mogelijk ondersteunt de browser de weergave van deze afbeelding niet.

Julianalaan 7a, 6191 AL Beek,  Tel: 0031-46-4371885 Este endereço de email está protegido contra piratas. Necessita ativar o JavaScript para o visualizar.

 

Beurs-ervaringen

Maandagmorgen. We hebben net Poznan verlaten. Ik heb me achterin de auto gezet en laat een collega rijden. Morgen is het een februari en dan moet de nieuwsbrief uitkomen. Kort dag dus.

Van het geplande onderwerp komt dus niet veel. Tijd om tussendoor aan de nieuwsbrief te werken had ik deze maand nauwelijks. Beurzen. Ze zijn altijd gezellig maar o zo vermoeiend. E treft er altijd wel oude bekenden en vrienden. Ook doe je er altijd wel een of ander nieuw idee op.

Maar deze maand was het wel wat veel van het goede. Polen  begin deze maand en vervolgens op uitnodiging naar de Nationale duivendagen in Portugal. Genoten van de opzet en de sfeer. Maar ook van de zon. Maar goed thuis blijft het werk liggen en zeker de vele mailtjes die ik nog moet beantwoorden liggen te wachten. Thuis veel afspraken op de tussenliggende dagen. Na Portugal volgden Engeland en deze week dus de Olympiade in Polen waar we het drama met de eerste Olympiade duif van kort bij meemaakten. Mijn complimenten trouwens aan de organisatie aldaar. Het was allemaal goed geregeld. Mooie hallen en een mooi beursterrein. Nu dus op weg naar Nederland.

Veel vragen op de beurzen zijn toch hetzelfde. De hamvragen blijven overal toch vooral handelen


 

over de luchtwegproblemen en het slijm. Er waren toch nog al wat Poolse liefhebbers die op een of andere manier kennis hadden genomen van de DVD van de Koerier waarin ik de aanpak van de slijm op natuurlijke manier had besproken. Nu is dat helemaal niet zo bijzonder maar je merkt dan dat sommige verhalen een eigen leven gaat leiden. In principe komt het er op neer dat ik adviseer om voor het seizoen de duiven te laten controleren op de luchtwegen en indien nodig de luchtwegkuur die dan nodig kan zijn te combineren met Bony-bronchicron om de slijmvliezen te verzachten  en de slijmproductie af te remmen. Voor slijm in de neuzen kan men dan een neusdruppel gebruiken. Februari is bij uitstek de periode waarin deze onderzoeken dienen plaats te vinden. Waar nodig kan men dan een bacterieel onderzoek laten uitvoeren en een antibiogram laten maken. Zo krijgt men een beter inzicht welke medicijnen het meest geschikt zijn om de aanwezige problemen op te lossen. Als bij controle alles in orde is kan men beter met de handen van de medicijnpotjes afblijven. In Polen was het gebruik van geelcapsules of tabletten nagenoeg niet gewoon. Daar worden toch nog veel Ronidazole kuurtjes in het drinkwater verstrekt. Vaak nog in  de (te) lage dosering. Natuurlijke aanpak leeft er nog niet echt ofschoon menigeen open stond voor onze alternatieve benadering.

Met name de noodzaak om preventief te kuren werd door veel liefhebbers ter discussie gesteld. Iets wat ik natuurlijk kan onderschrijven. Immers met antibiotica is de Salmonella bacterie toch niet echt te elimineren. Men kan hem hooguit terug in zijn hok wijzen. Maar na enkele weken heeft men weer de oude situatie terug. Beter is het om de weerstand zo hoog mogelijk zien te houden waardoor de duiven ogenschijnlijk geen last hebben van deze bacterie. Medicijnen tegen paratyfus zijn slechts een facet van de aanpak van dit probleem. Maar daar heb ik het al vaak genoeg over gehad.

Veel vragen ook weer over de “scheefvliegers”.Het schijnt dat bepaalde verenigingen veel last van deze kwaal hebben gehad in het afgelopen seizoen. Een bekende liefhebber uit Duitsland vertelde me dat hij op enig moment de enig overgebleven liefhebber was die nog duiven kun spelen. De overige liefhebbers zouden te veel last hebben van scheefvliegers. Dierenartsen hadden een en ander aan overmatige training geweten.

Ik denk al langer dat dit een oorzaak kan zijn van deze kwaal die dan verergerd wordt door een Streptococcen besmetting. Immers de duiven die dan behandeld worden met een amoxycilline bevattend medicijn lijken aanzienlijk beter te herstellen dan liefhebbers die hun duiven op advies van een dierenarts laten uitzieken.

Streptococcen kunnen naast scheefvliegers ook plotselinge sterfte geven op het kweekhok. Duiven die 's ochtends nog kerngezond lijken kunnen 's avonds dood op het nest zitten.

Streptococcen kunnen dus wel degelijk grote problemen veroorzaken maar zijn aan de andere kant ook volop aantoonbaar in duiven die kerngezond zijn en hoge prestaties leveren. Ik ben er dan ook tegen om in ieder geval waarbij Streptococcen worden aangetoond te kuren. Het is zaak om de infectiedruk onder controle te houden en dat kan door de weerstand van de duiven op een hoog niveau te houden. En daarmee zijn we al weer op het punt aangekomen dat het boven alles belangrijk is om de weerstand van de duiven te verhogen. Een hoge algemene weerstand zorgt dat de duiven minder vatbaar zijn voor klinische ziekten  veroorzaakt door aanwezige ziekteverwekkers.

Kortom de gezondheid van de duiven verhogen in plaats van ziekten bestrijden.

Er werd in Polen ook veel gevraagd wat het basissysteem dat op onze banner stond afgebeeld precies inhield. Dat basissysteem is de fundering gebleken waarop in diverse hokken aan een goede gezondheid gebouwd wordt zonder al te veel gebruik te hoeven maken van medicijnen.

We hebben getracht het geheel zo simpel mogelijk te houden. BMT, Nucleovit en basiskern op woensdag of donderdag en voorts twee tot drie dagen per week Bony SGR. En voor de vluchten op vrijdag 10 druppels Bony-mineral. Gebleken is dat dit in de meeste gevallen dan al voldoende is om de weerstand voldoende te ondersteunen. Liefhebbers kunnen dan fijntjes wijzen op al de overige producten die we hebben. Natuurlijk kunnen die van nut zijn tijdens de vluchten, de kweek, en de rui enzovoort. Maar dat is dan vaak voor ieder hok verschillend.

Het komt dan ook nog voor dat liefhebbers de producten op eigen manier aan hun eigen duiven verstrekken. Zo was in Polen eerder genoemde liefhebber buitengewoon enthousiast over het gebruik van de  Bony Powerglutavit op de donderdag en de vrijdag voor de vlucht. Zijn duiven schoten daarmee als het ware de vorm in, zo vertelde hij. Nu had ik van andere liefhebbers al eerder gehoord dat hun duiven na een 'kuur' met Bony Powerglutavit van lala vliegen richting topvorm gingen en prijzen binnenvlogen. Dat maakt in de praktijk van Powerglutavit dus een vormmiddel in plaats van een recuperatiemiddel na de vlucht waarvoor het oorspronkelijk is ontwikkeld. En dat gebeurt in de loop der jaren wel meer met producten. De Bony SGR is immers ooit ontwikkeld voor de preventieve werking tegen  de “Coli' maar in de praktijk heeft het zijn werking getoond het hele jaar rond. Dus zowel tijdens de rui, kweek als ook de oude duivenvluchten.

Theorie is leuk maar de praktijk moet het bewijzen. En dat is juist het leuke vaak. Ik bedoel dat liefhebbers door hun eigen ervaringen extra toepassingen aan producten weten te geven.

Succes

Peter Boskamp