Zoeken
Zoeken

Nieuwsbrief Oktober 2016

De afgelopen maanden kregen we geregeld vragen, waarom er geen nieuwe nieuwsbrief meer verstuurd werd. De reden hiervan was simpel. Door een technische storing was de mailinglijst verloren gegaan. Het bleek noodzakelijk om alle mailadressen weer opnieuw in te geven.
Het is mogelijk dat U deze nieuwsbrief per abuis ontvangt. Mocht dat het geval zijn, dan kunt U via deze link de ontvangst van de nieuwsbrief stop zetten.

Paratyfus

De afgelopen jaren werd op verzoek van liefhebbers vaak aandacht besteed aan bepaalde onderwerpen. Regelmatig werd daarbij om informatie gevraagd over onderwerpen die reeds vaker aan de orde gesteld werden. Zo krijgen we de afgelopen weken geregeld vragen over hoe te handelen met betrekking tot paratyfus. Dat blijft een onderwerp dat vragen blijft oproepen. Via deze linkkunt U de antwoorden op veel vragen terugvinden.

Wat goed is om extra te benadrukken, is dat de routinekuurtjes in het najaar tegen paratyfus weinig zinvol zijn als men beoogt daarmee het paratyfusprobleem te beteugelen. De ‘waarde’ van deze kuurtjes zit hem daarin dat men de infectiedruk van meerdere latente infecties omlaag brengt. Wat de paratyfus uitscheiding betreft, is men binnen een maand doorgaans weer op het oude peil terug. 
Voor hokken met weinig weerstand en een groot antibioticum-gebruik door het jaar heen kan het mogelijk noodzakelijk zijn, omdat daar vaak duiven huizen die alleen met antibiotica op de been worden gehouden. Maar op de hokken die al geruime tijd de natuurlijke weg volgen en degelijk aan de weerstand werken, is het geven van dergelijke kuren veelal overbodig, misschien zelfs ongewenst.

Bij een uitbraak van paratyfus of op hokken waar de aanwezigheid 

Enten duif

aangetoond is, dient met meer te doen dan alleen maar kuren tegen de aandoening. Enten is dan ook noodzakelijk (klik hier voor meer informatie over de behandeling).
Er zijn levende en dode vaccins. Houd er wel rekening mee dat als er een levende entstof wordt gebruikt, dat men dan na de enting niet meer nakuurt en minstens vijf dagen wacht. De gebruikte entstof kan men anders onwerkzaam maken. Strikt genomen is het gangbaar om bij dode entstof te kuren, dan te enten en vervolgens na te kuren. Bij levende entstof dus kuren, minimaal vijf dagen wachten en dan pas laten vaccineren.

Paratyfus in het boek
In het boek Duiven gezond houden komt de ziekte paratyfus uitgebreid aan de orde alsmede ook de aanpak 

van de ziekte.

Het boek Duiven gezond houden bestaat uit drie delen. In het eerste deel komen de meest voorkomende duivenziekten uitgebreid aan bod. In het tweede deel wordt stilgestaan hoe men de duiven kan ondersteunen met natuurlijke middelen om de weerstand van de duiven op een hoger peil te brengen, zodat ze niet steeds opnieuw makkelijk ten prooi vallen aan allerlei ziekten. Ten slotte wordt in het derde deel aandacht besteed aan de wegen die men kan bewandelen om bij duiven die gezond zijn en een goede weerstand hebben, de prestaties in het seizoen te verhogen met ondersteunende preparaten.

Een van de doelstellingen van het boek is om duidelijk te maken dat het onzinnig is te menen dat men duiven die niet gezond zijn en een slechte weerstand hebben, met allerlei ‘wondermiddeltjes’ tot blijvende betere prestaties kan aanzetten. Het zgn. ‘boostereffect’ werkt alleen bij duiven die al een goede basisweerstand en basisgezondheid hebben.

We bieden de maand oktober het boek ‘Duiven gezond hebben’ voor een gereduceerde prijs aan (Alleen in de Nederlandse taal). Wilt u het boek bestellen, klik dan hier

Basis Tinctuur

Bony Basis-T

Bony Basis T is een tinctuur van kruiden. De naam is mogelijk verkeerd gekozen, omdat menigeen op het verkeerde been wordt gezet door de letter T.

In de ruiperiode is het goed om de duiven een theekuur te geven. Er zijn verschillende uitstekende kruidenmengsels op de markt waar men zelf een goede thee van kan trekken. In geval van een kruidentinctuur kunnen vaak dezelfde kruidenmengsels gebruikt worden als bij de theemengsels. Het verschil zit hem daarin dat de diverse kruiden van de tinctuur op alcohol gezet worden om de inhoudsstoffen vrij te doen komen. Dat kan afhankelijk van het gebruikte kruid tussen de twee weken en 4 maanden liggen om de optimale tinctuur te verkrijgen. Een tinctuur is dan ook veel krachtiger dan een thee.

Wat U ook gebruikt, het is in deze tijd van het jaar geen slechte gewoonte om de duiven een krachtige 

kruidenbehandeling te geven. De kruidenthee van Bony bevat 22 verschillende kruiden die de darmwerking ondersteunen en lever en nieren helpen bij de uitscheiding van verontreinigingen in het lichaam. De Basis Tinctuur van Bony doet hetzelfde evenwel op een krachtigere manier. Verder is aan de Basistinctuur een mengsel van tincturen toegevoegd die een heel hoog gehalte aan anti-oxidanten bevat. Dat is de reden dat er in de drinkpot een donkere verkleuring kan optreden. Dit kan dan ook totaal geen kwaad.

Bony Basissysteem
Het najaar is de ideale tijd om met een natuurlijke aanpak te beginnen. Te vaak worden we vlak voor het speelseizoen benaderd door liefhebbers die ‘die natuurlijke aanpak’ ook wel eens willen proberen. Meestal verwijs ik hen na het najaar. Het heeft immers tijd nodig om een goede weerstand op te bouwen. Dat lukt niet in een paar dagen.

Bony Basispakket

Het basissysteem is samengesteld uit een aantal op elkaar afgestemde producten die samen bijdragen aan het optimaliseren van de weerstand. De ruggengraat in het systeem is al sinds jaar en dag de Bony SGR. Indien men dit product voor de eerste keer gebruikt, kan men het beste 10-14 dagen achtereen uitsluitend deze drank in het water geven. Daarna kan men verder gaan met het systeem waarbij midweeks een dag zowel de Omega nucleovit, de B.M.T als de Basiskern samen over het voer worden gegeven. Tot slot op vrijdag de Bony mineral. Het basissysteem kan men verder ondersteunen met de Basis M mineralenmix. Met dit beperkte scala aan producten kan men geruime tijd de gezondheid van de duiven optimaal ondersteunen.   

Beurs in Kassel
Komende maand is  op 22-23 oktober weer de Beurs in Kassel. Mocht U de beurs bezoeken, kom gerust langs op onze stand om bij te praten onder het genot van een kop koffie of iets anders.