Nieuwsbrieven 2012

NB: De nieuwe wetgeving betreffende het verstrekken van informatie over voedingssupplementen met betrekking tot het bevorderen van de gezondheid wordt vanaf 14 december naar verluid gecontroleerd worden. Zoals het er uit ziet zou dit tot volstrekte willekeur en hoge boetes kunnen gaan leiden. Afhankelijk van de ontwikkelingen zou dit dan ook zo maar NOODGEDWONGEN de laatste nieuwsbrief duif kunnen zijn. In ieder geval in deze vorm. Voor de geïnteresseerden verwijs ik naar het volgende blog: http://www.ortho.nl/orthomoleculair-blog/nieuws/2012/nvwa-maakt-journalisten-monddood/

Veranderende tijden

Ik wil in dit artikel een ander onderwerp ter sprake brengen dan U van mij tot op heden gewend bent. Waarschijnlijk zullen de gevolgen van het onderwerp dat in deze nieuwsbrief ter sprake komt binnen afzienbare tijd ook voor de duivensport van belang worden.

Aan de ziekte paratyfus heb ik al meerdere nieuwsbrieven gewijd. Toch blijven de vragen over deze ziekte binnenkomen. Zeker in deze tijd van het jaar. Ook vragen over de rui en de kweek zijn weer aan de orde van de dag.
Ik zal daarom in deze nieuwsbrief een aantal praktische tips op een rijtje zetten. Hopelijk kunt U uw voordeel er mee doen.

Paratyfus

De ruiperiode is van oudsher de periode waarin de duiven het vatbaarste lijken voor de klinische verschijnselen van de paratyfusbesmetting. Kreupelende duiven of duiven die een vleugel laten hangen of een knobbel op het ellebooggewricht hebben, zien we daarom in deze tijd van het jaar wat vaker dan in de rest van het jaar. Enerzijds komt dat omdat de duiven

Weerstand en jonge duiven

De afgelopen maanden heb ik bij een aantal virussen stilgestaan die de gezondheid van onze duiven bedreigen. Ook nu weer hebben we, zeker bij de jonge duiven, vaak te maken gehad met virale infecties. Voor de liefhebbers is de diagnose ‘virusinfectie' iets wat ze niet willen horen. Voor de duivenarts is het vaak de garantie dat er op verenigingen geroddeld wordt dat de betreffende arts er niets van kan. Immers hij kan dan slechts de bijkomende infecties helpen bestrijden. De rest moet moeder natuur grotendeels doen, al dan niet ondersteund door aanvullende maatregelen.

Aandacht waard?

Vanmorgen las ik in de krant een artikeltje waarin stond dat 27 procent van deNederlanders antistoffen heeft tegen het Hepatitis E virus. Dit virus kan ernstige afwijkingen aan de lever veroorzaken en mensen tot wrakken omtoveren. Toch zult U waarschijnlijk ook denken, net als ik deed...

Paramyxovirus (deel 2)

In de vorige nieuwsbrief hebben we de wetenschappelijke kant van het paramyxovirus belicht. In deze nieuwsbrief wil ik de praktische kant en (verkeerde) gewoontes belichten.

De Praktijk

Paramyxobesmettingen komen nog steeds meer voor dan menigeen denkt. De klassieke beelden zien we minder, in de plaats daarvan zien we meer gevallen waarbij niet gelijk aan een paramyxobesmetting wordt gedacht.