Ruiperiode
Nu de ruiperiode weer voor de deur staat krijg ik via Messenger, Mail, App en telefoon vragen wat men het beste kan doen en geven tijdens de ruiperiode.
Nu zijn er vele wegen die naar Rome leiden. Er zijn diverse mogelijkheden om de duiven te begeleiden in de ruiperiode. Een ding moet men echter voor ogen houden. De ruiperiode is een belangrijke periode want in deze periode worden de vleugels gemaakt om volgend seizoen te presteren. Ik hoor nu alles duurder wordt dat de duiven het nu ook maar met minder moeten doen. Ik vind dit geen verstandige uitgangspunt. Door zo te handelen loopt men het risico dat de duiven het volgens seizoen moeten starten met een zwak verenkleed. De prijzen zullen dan waarschijnlijk niet optimaal zijn. Beter doet men eraan om minder duiven te houden maar die optimaal te verzorgen tijdens de rui.
Wat is optimale verzorging tijdens de rui?
Er zijn zoals gezegd meerdere wegen die naar Rome leiden. We hebben een heel scala aan producten om tijdens de rui te geven. Maar ik kies voor eenvoud.
Men kan als men er de tijd voor wil uittrekken de duiven een week lang Duiventhee met Muitzaad geven. Een oude maar beproefde methode om het rui-seizoen mee te beginnen.
Er is een verschil tussen Thee en Tinctuur?
Bij een tinctuur worden de inhoudsstoffen middels extractie met alcohol aan de kruiden onttrokken gedurende meerdere maanden. Bij thee kookt men de kruiden en worden de inhoudsstoffen zo aan het water toegevoegd. Een tinctuur is doorgaans vele malen krachtiger.
Rui-seizoen
Zelf begin ik het rui-seizoen met een kuur van twee weken met onze Basis-T. Waarbij de T dus voor tinctuur staat. De kruiden in de Basis-T hebben een ontgiftende werking op het lichaam en ook op de lever. Tijdens het rui-seizoen moet de lever goed kunnen werken. Om dat proces goed te kunnen doorstaan is een reiniging van de lever en de nieren dan ook geen overbodige luxe.
Uitleg producten
Met de Basis-T willen we dat proces ondersteunen. De lever kunnen we ook goed ondersteunen met Choline bevattende producten zoals de Bony Bonichol of Sedochol. Dat krijgen de duiven 10 dagen lang na de Basis-T.
Daarna krijgen onze duiven standaard de Bony Basiskern met Bony Bio BMT en Omega Nucleovit over het voer en de Ruivitamine in het drinkwater. Daarmee loodsen we onze duiven goed door het rui-seizoen heen en hebben de duiven daarna een goed verenkleed. Medicijnen dient men tijdens de rui zo veel als mogelijk te vermijden.
De Basiskern bevat naast kruiden ook mineralen en hoort standaard in de basisverzorging thuis. De Bony Bio B.M.T bevat naast eiwitten en biergist ook probiotica en darm-ondersteunende veresterde vetzuren die het voor schadelijke bacteriën moeilijker maken een thuis te vinden.
De Omega Nucleovit tenslotte bevat nucleotiden die tijdens de celdeling ingebouwd worden in de cellen. Zeker tijdens de rui-periode is het gewenst om hiervan voldoende beschikbaar te hebben zodat het lichaam niet te veel energie hoeft te besteden aan het produceren van deze substanties. De ruivitamine spreekt natuurlijk voor zichzelf.
Alleen als de duiven ziekten vertonen moet men medicatie overwegen. In geval van een gebrekkige conditie kan het nodig zijn extra maatregelen tijdens de rui te nemen. Maar dat moet eerde uitzondering dan regel hoeven te zijn. Te denken valt dan bij extra ondersteuning aan Powerglutavit of Iron boost.
Na de Rui-periode geven wij de duiven een aantal weken PreviSal. We zijn beslist geen voorstander van preventieve antibioticakuurtjes na de rui zogenaamd om de Salmonella voor te blijven. Feit is eerder dat slapen Salmonella juist wakker gemaakt worden.
Na de rui-periode richting de nieuwe kweekperiode geven we de duiven dan langere tijd de SGR ter beschikking.
Succes,
Peter Boskamp