Zoeken
Zoeken

Nieuwsbrief Juni 2018

Uithoudingsvermogen en spierherstel

“Je ziet alleen wat je zoekt, je zoekt alleen naar wat je weet”
Johann Wolfgang von Goethe

Ruim tien jaar geleden besteedde ik voor het eerst aandacht aan omegavetzuren. Destijds was het nog relatief nieuw dat bepaalde vetzuren uit deze groep – met name derivaten uit de omega 3-groep – een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van de hersenen.  Gedoeld wordt op EPA en DHA. Er is inmiddels veel gebeurd en heel veel onderzocht. Wat destijds steeds meer aandacht kreeg, was dat ons voedsel veel teveel omega 6-vetzuren bevat, hetgeen het evenwicht tussen omega 3 en omega 6 behoorlijk kan verstoren. Uit klinische proeven bleek dat bij toepassing tijdens de kweek van de omega 3-olie, er veel winst te behalen viel wat betreft de ontwikkeling van de jonge duiven. De kweekolie is inmiddels genoegzaam bekend. Er wordt een duidelijk verschil gemaakt tussen de derivaten van de omega-oliën en de basisomega-oliën. Van belang is vooral dat de basisomega-oliën in de juiste verhoudingen aanwezig zijn. Het is belangrijk verschillen te zien tussen de diverse omega-oliën. De ene olie is de andere niet. Toen we in het begin van deze eeuw met de ontwikkeling van de olie bezig waren, werd ons duidelijk waarom in onze vliegolie bepaalde olie beter leek te werken dan een andere.

Omega 3-olie heeft een ontstekingsremmende en omega 6-olie een ontstekings-bevorderende werking. Het evenwicht tussen beiden is belangrijk om verschillende processen in het lichaam soepel te laten verlopen. Zoals gezegd, is er in de loop der tijd een scheefgroei ontstaan in de verhouding tussen omega 3 en omega 6 tot wel 1:25 in het voordeel van de omega 6. Dat laatste is absoluut ongewenst. Dat is nu de reden dat er een hype is bij het 

pigeon vetcenter

gebruik van omega 3-olie. Je kunt geen boter meer pakken of de nieuwe verkoopslogan vermeldt: rijk aan omega 3. Niets mis mee tot op zekere hoogte. Maar het is niet het hele verhaal. Er staat namelijk niet bij of het basisomega 3 is of een derivaat hiervan. Het lichaam heeft namelijk behoefte aan basisomega 3 en basis omega 6 in de juiste verhouding. Waarom? Dat is nu juist het interessante voor zowel de mens als onze duiven.

Basisomega 3- en 6-vetten moeten samen in de juiste verhoudingen worden opgenomen. Als dat gebeurt, worden deze vetzuren ingebouwd in de celwanden. Misschien vraagt u zich nu af wat daaraan zo belangrijk is. Welnu, dezelfde Amerikaanse professor heeft meegeholpen vast te stellen, dat deze basisomega 3- en 6-oliën in de celwand werken als zuurstofmagneten. Deze omega 3- en 6-oliën in de celwanden, zorgen door hun structuur ervoor dat er zuurstof in de cellen kan komen. Op deze manier kunnen de cellen met zuurstofverbranding energie blijven leveren. Krijgen de cellen namelijk te weinig zuurstof, dan gaan ze zuurstofloos (anaeroob) suiker verbranden. Een Duitse Nobelprijswinnaar uit 1931 had al vastgesteld dat cellen die te weinig zuurstof krijgen – hij noemde zelfs een percentage van 35% vermindering – overgingen op anaerobe verbranding die niet meer was terug te draaien. Dan treedt volgens deze Professor Warburg, een mechanisme in werking, dat de cellen aanzet tot een overlevingsstrategie. Ze gaan zich zo snel mogelijk delen en suikers verbranden. De weg naar kanker.

Bent u er nog? Want het principe is heel simpel, maar je moet het willen zien, net als bij puzzelen. Transvetten zijn voor een deel misvormde omega 3- en omega 6-vetzuren. Het lichaam kan er in principe weinig mee, omdat ze van nature niet voorkomen. Maar als een lichaam te weinig omega 3-en omega 6-vetzuren binnenkrijgt, gaat het op zoek naar de dichtstbijzijnde structuren die het gebruiken kan om in de celwanden in te bouwen. Juist! Die transvetten. Deze transvetten werken echter niet als zuurstofmagneten en zijn dus waardeloos voor de cellen. Het gevolg is dat de cellen steeds minder zuurstof kunnen opnemen. En langzaam maar zeker…..

Er staat vast, dat zelfs al een kleine hoeveelheid transvetten in het voedsel de inbouw van de goede basisomega 3- en 6-vetzuren drastisch kan verminderen. De cellen gaan dus al door geregelde opname van kleine hoeveelheden transvetten slechter functioneren. Van het een kan het ander komen. Het lichaam weet dat ze met gebrekkig materiaal aan het werk is en wil dat herstellen. Het geeft signalen af zodat men zich hongerig voelt. Op die manier hoopt het aan voldoende goede basisomega 3- en omega 6-vetzuren te komen om de zaak te herstellen. Helaas lukt dat doorgaans niet en de obesitas neemt vervolgens ook hand over hand toe. Ook bij kinderen.

Cholesterol bindt zich aan die transvetten en vormen zo een probleem voor de bloedvaten. Ik vond de omschrijving van de Amerikaanse professor wel grappig. We zijn met zijn allen bezig om het cholesterolgehalte in het lichaam te verlagen, omdat het schadelijk is voor de bloedvaten en de kans op hartziekten zou verhogen. De professor stelde: “We kunnen de transvetten vergelijken met dronken mensen die achter het stuur zitten. In plaats van de dronken mensen van de weg te halen, proberen we de zaak op te lossen door alle auto’s (cholesterol) van de weg te halen. De dronkenlappen laten we ongemoeid.”

Er zijn onderzoeken die erop wijzen dat een te sterke verlaging van het cholesterol de kans op het ontstaan van kanker kan verhogen.

We hebben gezien dat de basisomega 3 en 6 in de celwanden functioneren als zuurstofmagneten. Waar is dit belangrijker dan in de spiercellen bij de duiven? Onderzoek in Italië bij lange-afstandlopers wees uit dat zij die de juiste verhouding aan basisomega 3 en 6 kregen toegediend, allemaal sneller waren dan de lopers die een placebo-olie hadden gekregen. Ook de recuperatie van de lopers verliep veel sneller. Geen spierkrampen en geen spierbeschadigingen door de verzuring als spieren zuurstofloos verbranden. Al deze gegevens kunnen dus belangrijk zijn voor onze duiven.

Dit was genoeg aanleiding voor de ontwikkeling van een vliegolie 2.0. Basisomega-oliën in de juiste verhoudingen en van koudgeperste kwaliteit, want verhitting bij het persen geeft transvetten. Want niet alleen tijdens de vlucht meer zuurstof naar de cellen is belangrijk, maar ook de recuperatie na de vlucht. Verder is ook van groot belang dat wetenschappelijk werd vastgesteld dat de spiercellen minder beschadigen.

Succes,

Peter Boskamp